czwartek, 14 styczeń 2021 23:31

Papier i pomarańcze czy kiwi, oliwki, wiśnie, orzechy, a może kawa?

Napisała
Papier Favini Crush źródło favini.com
Papier Favini Crush źródło favini.com  
Papier Favini Crush źródło favini.com||||| Papier Favini Crush źródło favini.com||||| |||||

Wyroby annARo powstają z papieru w toku kreatywnego upcyklingu. Istnieją jednak miejsca, w których sam papier tworzy się w podobny sposób.

Taki wyjątkowy, innowacyjny i ekologiczny papier o nazwie Crush stworzyła włoska papiernia Favini.

15% składu tego papieru to odpady z przemysłu rolno – spożywczego zamiast celulozy. Do tej pory takie odpady niszczono lub stawały się wypełniaczem paszy dla zwierząt i nawozów. Dzięki innowacyjnej metodzie żyją nowym życiem i stają się surowcem do uzyskania wysokiej jakości papieru.

Papier Crush wolny jest od GMO, a do jego wyrobu używa się energii w 100% odnawialnej. Firma Favini opatentowała unikatową metodę jego produkcji.

Drukuje się na nim wizytówki, foldery, okładki, karty okolicznościowe, tworzy się ekskluzywne opakowania, torby, metki. Firmy sięgając po taki produkt przyczyniają się do zmiany tradycyjnego podejścia na bardziej ekologiczne. I tym samym budują swój wizerunek na pozytywnych wartościach, które wyznają.

 

Pora zadać najważniejsze pytanie – skąd Włosi biorą odpady roślinne do produkcji swojego papieru?

 

Pozostałości organiczne czerpią z owoców cytrusowych, winogron, kiwi, kukurydzy, oliwek, lawendy, wiśni, migdałów, orzechów laskowych i ziaren kawy.

Z ich wykorzystaniem powstała unikatowa seria papierów Crush o wyjątkowej strukturze. I co ciekawe, wszystkie mają piękne naturalne zabarwienie wynikające z użytych do ich produkcji odpadów roślinnych.

Z odpadów cytrusowych powstaje Crush Agrumi – papier pomarańczowy. A tych odpadów jest we Włoszech mnóstwo. Z miliona ton przerabianych cytrusów 40% to sok, a 60% to wytłoki cytrusowe. Z nich powstają olejki eteryczne, pektyny, owoce kandyzowane. Odpady z tych procesów po wysuszeniu wykorzystuje firma Favini.

Papier Favini Crush Agrumi zrodlo favini.com
Papier Favini Crush Agrumi źródło favini.com

 

Kolejnym surowcem, którego Włosi mają pod dostatkiem są odpady z winogron. Powstaje z nich Crush Uva – papier winogronowy. Winogrona zbiera się i wytwarza z nich wino. Pozostałością tłoczenia winogron jest wytłok wykorzystywany do produkcji innych alkoholi. Z destylacji zostają nasiona i rozdrobniony wytłok. Z pestek winogron tworzy się olej. Niepotrzebny wytłok jest suszony i proszkowany. Po zmieszaniu z wodą i włóknami naturalnymi tworzy się z niego papier.

Papier Favini Crush Uva zrodlo favini.com
Papier Favini Crush Uva źródło favini.com

 

Włochy są największym w Europie producentem kiwi. Ten pyszny owoc zjadany jest na surowo, w dżemach, używany w kosmetyce. A skórki, które są odpadem, firma Favini wykorzystuje do produkcji papieru Crush Kiwi.

Favini Crush Kiwi zrodlo favini.com
Papier Favini Crush Kiwi źródło favini.com

 

Kolejny papier Crush Mais powstaje z odpadów kukurydzianych. Kukurydza jest we Włoszech hodowana w dużych ilościach. Zbiera się ją, suszy i łuska ziarna. A pozostałe kolby wykorzystuje jako pasza i ściółka dla zwierząt oraz produkt energetyczny. Z nich powstaje właśnie papier kukurydziany.

Papier Favini Crush Mais zrodlo favini.com
Papier Favini Crush Mais źródło favini.com

 

Kto nie zna włoskiej oliwy z oliwek? Zbiera się tam i przetwarza wiele ton oliwek. Mieli się je, a potem tłoczy najlepszej jakości oliwę. Resztę wykorzystuje się jeszcze w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. A odtłuszczone wytłoki są proszkowane i wchodzą w skład Crush Oliva – papieru oliwkowego.

Favini Crush Oliva zrodlo favini.com
Papier Favini Crush Oliva źródło favini.com

 

Do produkcji Crush Lavandapapieru lawendowego wykorzystuje się pozbawione zapachu łodygi lawendy. Wcześniej z kwiatów lawendy produkuje się olejki eteryczne mające szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Favini Crush Lavanda zrodlo favini.com
Papier Favini Crush Lavanda źródło favini.com

 

W Favini wykorzystują również pestki wiśni, z których powstaje Crush Ciliegia papier wiśniowy. Wiele tych pięknych w swym wyglądzie i kolorze owoców hoduje się we Włoszech i potem przetwarza. W efekcie powstają soki i kompoty oraz zostają ogonki i pestki. Jak się okazało to doskonały materiał do następnego twórczego zastosowania.

Papier Favini Crush Ciliegia zrodlo favini.com
Papier Favini Crush Ciliegia źródło favini.com

 

Migdały i orzechy laskowe służą do produkcji mleka migdałowego i masła orzechowego. Są również cennym surowcem w kosmetyce lub do bezpośredniego spożycia po ususzeniu. Resztki stają się dodatkiem do pasz dla zwierząt, a skorupy po sproszkowaniu składnikiem Crush Mandola i Nocciola – papieru migdałowo - orzechowego.

Favini Crush Nocciola - Mandorla zrodlo favini.com
Papier Favini Crush Nocciola - Mandorla źródło favini.com

 

Włochy są czwartym na świecie importerem kawy. W procesie przetwarzania kawy pozostaje wiele odpadów. Ziarna kawy są zielone. Dopiero w trakcie palenia skóra zostaje oddzielona od ziaren, a one nabierają swojego charakterystycznego koloru. Te skóry to niepotrzebny odpad, z którego firma Favini produkuje Crush Caffe – papier kawowy.

Favini Crush Caffe zrodlo favini.com
Papier Favini Crush Caffe źródło favini.com

 

Jeżeli zainteresowałam Cię ciekawym, barwnym i unikatowym papierem, to zachęcam do obejrzenia filmików na ten temat.

https://annaro.com.pl/blog-annaro/104-upcykling-zycie-ciekawsze-lepsze-dla-nas-i-natury.html

Czytany 1263 razy
Anna Rokita

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.